Om mig

Namnnappen.se

Vill du gå på bloggevent?

Inova Design

Arkiv

Blog Archive

FÖLJ MIN BLOGG

MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin bloglovin
Använder Blogger.
torsdag 13 oktober 2011

STATUS ALVIN

scharlakan

Scharlakansfeber orsakas av streptokocker, men är i dag en ganska ovanlig barnsjukdom. Första tecknen är feber, halsont och illamående. Sen kommer småknottriga utslag. Senare fjällar huden. Scharlakansfeber behandlas med antibiotika. Kontakta vårdcentralen vid behov.

Scharlakansfeber orsakas av grupp A-streptokocker. Sjukdomen är numera ganska ovanlig.

Streptokockerna vid scharlakansfeber bildar ett gift, toxin, som ger de typiska symtomen. Man kan bli smittad av streptokocker igen, men då får man i regel bara halsfluss eller svinkoppor.

Symtom på scharlakansfeber

Scharlakansfeber börjar med feber, halsont och allmän sjukdomskänsla. Illamående och kräkningar kan också förekomma. Efter något dygn framträder ett småknottrigt utslag över hela kroppen. Utslagen kan vara svåra att se, men du känner dem med fingertopparna.

Efter ett par dagar blir även tungan småknottrig och röd, så kallad smultrontunga. Svalget är rött och halsmandlarna, tonsillerna, svullna och täckta med beläggningar. Barnets kinder är röda, men runt munnen är huden blek.

Efter ett par veckor brukar huden, framför allt på händer och fötter, fjälla ungefär som efter en stark solbränna.

Förebygga scharlakansfeber

Streptokocker är mycket smittsamma. För att minsken för smittspridning:

  • Tvätta händerna ofta
  • Använd flytande tvål och egen handduk
  • Byt barnets handduk och örngott varje dag
  • Tvätta leksaker som barnet har haft i munnen

Smitta

Streptokockerna finns i svalget hos det sjuka barnet och sprids till andra människor genom droppsmitta när barnet hostar eller nyser samt vid direktkontakt.

Det tar två till fyra dygn från det att barnet blivit smittat till dess att sjukdomen bryter ut.

 

Trodde allt va bra nu men ICKE – nu har han börjat fjälla som en tok på händer och fötter och enligt vårdguiden så med hans symtom så går det inte att tvivla på det heller – han har scharlakansfeber! Jag tror jag blir TOKIG snart. Så off we go till VC igen, nu hoppas vi få rätt hjälp och medicin.

 

Uppdaterat – Enligt denna läkare så sa han att Alvin hade vattkoppor, ej höstblåsor. Sen blev vissa koppor infekterade och ledde till svinkoppor. Svinkoppor och scharlakansfeber orsakas båda av streptokocker så att han fjällar nu har med det att göra, men det är iaf slutklämmen av hela sjukdomen och bara fjällningen lagt sig ska han vara tipp topp igen! Håller vi tummarna på iaf Blinkar Jag vågar knappt hoppas!! Det väsentliga är att han inte smittar så han kan gå hos dagmamman! Puh!

2 kommentarer:

Nina sa...

men fy stackarn.. Hoppas det går över snart så att han kan få må bättre!

♥ Sojka ♥ sa...

Men åh stackaren! Men vad skönt att det är på bättringsväg.
Kommer jag här evigheter efter och skriver. ;) Lite efter i läsningen! :)
Kram!

Video

Bloggminglet 2012

Dreggellappar.se

Bonde of Sweden

Simskola i Sthlm/Malmö

Crocs

IoB-butiken

Nova Star

Videos