Om mig

Namnnappen.se

Vill du gå på bloggevent?

Inova Design

Arkiv

Blog Archive

FÖLJ MIN BLOGG

MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin bloglovin
Använder Blogger.
söndag 25 september 2011

TRE DAGARS FEBER/VATTKOPPOR?

Vad tror ni? Alvin fick feber i fredagsnatt, direkt 40graders feber som höll i sig hela lördagen och framåt natten, men idag har han inte haft någon feber alls. Samtidigt på fredagsnatten blåssade det upp röda utslag i hans ansikte samt rumpa, dessutom en vätskefylld blåsa under pungen. Utslagen ser torra ut och vissa med en vit prick inuti. Idag är han som sagt feberfri, pigg men utslagen bara värre och börjar sprida sig till mage, armar och händer samt låren och knäna. Känns inte helt som tre dagars febern men vad annars? Bara ett virus? Höstblåsor? Vattkoppor?

ATT01071

Tredagarsfeber (exanthema subitum)

Tredagarsfeber är en barnsjukdom som vanligtvis drabbar barn i åldern sex månader till två år. Den orsakas av ett virus. Febern kommer mycket snabbt och kan stiga ända upp till 40 grader. Efter tre till fyra dagar sjunker febern och ersätts av utslag. Om barnet är påverkat av febern och inte får i sig vätska bör du kontakta barnavårdscentralen.

Tredagarsfeber orsakas av virus. Det huvudsakliga viruset är ett herpesvirus, HHV-6. Namnet kommer av att febern varar ungefär tre dagar.

Viruset överförs med saliv eller droppsmitta, det vill säga via nysningar, snuva och hosta. Den vanligaste smittvägen är från föräldrarna till barnet eller mellan barn på förskolan.

Nästan alla barn blir smittade av viruset under sina första år. Många smittas utan att få några symtom, och symtomen kan vara olika svåra.

Barn som är yngre än tre månader är ofta skyddade från infektionen med antikroppar som barnet fått från mamman.

Inkubationstiden, det vill säga tiden mellan smittotillfället och sjukdomens utbrott, är mellan fem och tio dagar.

Om ditt barn har tredagarsfeber ska du låta det stanna hemma från förskolan. När barnet varit feberfritt ett till två dygn, är pigg och som vanligt kan det gå till förskolan igen.

Symtom vid tredagarsfeber

  • Feber är ofta det enda symtomet. Febern kommer mycket snabbt och kan stiga ända upp till 40 grader, utan att barnet verkar må särskilt dåligt.
  • Lättare hosta och snuva.
  • Blåsor i munnen.
  • Lös avföring eller diarré
  • Hos vissa barn svullnar ögonlocken och lymfkörtlarna i nacken.
  • Feberkramper, läs mer i artikeln om Feber hos barn.

    Efter tre till fyra dagar sjunker plötsligt febern och ersätts av ett blekt rött småfläckigt utslag på bålen som sedan sprider sig till armarna, benen och ansiktet. Utslagen kliar inte och försvinner inom ett par dagar.

     

    Höstblåsor (enterovirus, hand-, fot- och munsjuka )

    Höstblåsor är en virusinfektion som är vanlig bland barn upp till tio år. Vuxna kan få höstblåsor men det är ovanligt eftersom vi har antikroppar sedan tidigare. Blåsorna sitter i munnen, och ibland på händer och fötter. Sjukdomen är ofarlig och går över efter ungefär en vecka.

    Höstblåsor orsakas av ett virus som heter coxsackievirus, som hör till gruppen Enterovirus.

    Kärt barn har många namn, höstblåsor kallas även till exempel höstsjuka. Ibland kallas den också hand-, fot- och munsjuka (Hand-foot-and mouthdisease) vilket kan göra att den helt felaktigt blandas ihop med mul- och klövsjuka. Höstblåsor har inget med mul- och klövsjuka att göra.

    Symtom på höstblåsor

    Blåsor bildas i mun och svalg och ibland runt munnen. Blåsorna kan också finnas på händer, fötter och på skinkorna och brukar sitta i en vecka. Blåsorna är rodnade och kan innehålla lite vätska. Sjukdomen kan ge feber, oftast under 40 grader.

    Förebygg höstblåsor

    Det kan vara svårt att undvika höstblåsor eftersom det är en mycket smittsam infektion. Att tvätta händer ofta och undvika kontakt med sjuka kan hjälpa, men ofta har den som blir sjuk redan hunnit smitta andra innan sjukdomen bryter ut.

    Så smittar höstblåsor

    Den som bär på smitta kan vara smittsam i flera veckor men smittan avtar hela tiden. Värst är det precis innan sjukdomen bryter ut och i början. Därför kan det vara svårt att avgöra när barnet ska vara hemma för att undvika att smitta andra.

    Du blir smittad när du kommer i kontakt med andra som bär smittan. Viruset sprids via näsa, svalg och blåsor. Smitta kan också föras vidare via avföring. Har du en gång blivit smittad är du som regel immun, motståndskraftig, mot viruset. Det är därför som sjukdomen främst förekommer hos barn.

    Vattkoppor

    Vattkoppor räknas till de klassiska barnsjukdomarna och är en mycket vanlig sjukdom. Vuxna som inte smittats som barn kan också insjukna. Symtom på vattkoppor är kliande vätskefyllda blåsor på bålen, i ansiktet, i hårbotten och sist på händer och fötter. Sjukdomen brukar gå över på ungefär en vecka.

    Vattkoppor orsakas av ett virus som är mycket smittsamt och sprids i luften när man hostar, nyser och andas. Man är smittsam en till två dagar innan utslagen syns på huden och fram till dess att blåsorna torkat in. Från smittotillfället tar det 12–16 dagar innan de första symtomen visar sig.

    Vattkoppor som drabbar vuxna och personer med nedsatt immunförsvar ska behandlas. Behandlingen ska påbörjas så snart som möjligt och senast två dygn efter insjuknandet för att ha fullgod effekt.

    Vattkoppor och bältros orsakas av samma virus. När du smittas av viruset får du vattkoppor. Viruset finns sedan vilande i kroppen. Det kan vakna upp senare i livet, oftast när man blivit äldre. Då utvecklas i stället bältros.

    Bältros är mindre smittsamt än vattkoppor, men en vuxen person med bältros kan smitta ett barn så att det får vattkoppor.

    Vanligtvis får man vattkoppor bara en gång, men det finns studier som visar att enstaka personer har insjuknat mer än en gång.

    Symtom vid vattkoppor

    Vattkoppor börjar med feber, lätt huvudvärk och trötthet. Efter en till två dagar följer kliande utslag i form av små blekröda knottror. Utslagen börjar på bålen och i ansiktet och sprider sig sedan ut till armar och ben. De kan också uppträda i hårbotten och i munnen. Efter något dygn utvecklas utslagen till vätskefyllda, kliande blåsor. Olika utvecklingsstadier av blåsorna uppträder samtidigt på kroppen. Mängden skiftar, en del barn får blåsor över hela kroppen medan andra bara får ett par. Efter ett par dagar torkar blåsorna. Skorporna faller av efter ytterligare några dagar utan att lämna ärr.

    Blåsorna kan klia kraftigt, vilket gör att barnen lätt kliar sönder dem. Men det är ovanligt att blåsorna blir infekterade med bakterier.

    Komplikationer som lunginflammation och hjärninflammation förekommer, men är mycket sällsynta.

    Smitta

    Man är smittsam en till två dagar innan utslagen syns på huden och fram till dess att blåsorna torkat in. Från smittotillfället tar det vanligen 12–16 dagar innan de första symtomen visar sig.

    Vattkoppor orsakas av ett mycket smittsamt virus. Viruset sprids i luften när man hostar, nyser och andas. Det sprids sedan i kroppen via blodet och når huden, där det bildas vätskefyllda blåsor. Eftersom det är en så smittsam sjukdom får de flesta vattkoppor redan som barn. Symtomen är i regel lindrigare ju yngre barnet är. Den som tidigare har haft vattkoppor är immun och kan inte föra smittan vidare.

    Föräldrar och äldre syskon som inte har haft vattkoppor kan få en svårare infektion om de smittas i familjen, då smittdosen ofta blir stor, och kan därför ha nytta av läkemedelsbehandling. Vuxna drabbas framför allt av hudinfektioner med svår klåda och i vissa fall smärta i huden. Behandlingen måste påbörjas så snart som möjligt efter insjuknandet för att ha effekt.

     

    Sjukvårdsrådgivningen tror:

    Femte sjukan

    Femte sjukan är en ganska vanlig virussjukdom bland barn i skolåldern som kommer i epidemier, precis som andra barnsjukdomar, till exempel vattkoppor. Smittan sprids via luftvägarna. Typiska symtom är utslag och klåda. Det finns ingen medicin som botar men du kan lindra symtomen. Kontakta vården om du är gravid, om du har en blodsjukdom eller nedsatt immunförsvar.

    Femte sjukan drabbar ofta barn mellan 5-15 år men även vuxna kan få sjukdomen. Hos de allra flesta blir den en lindrig åkomma som går över av sig själv och inte lämnar några kvarstående besvär. Smittan sprids via luftvägarna, exempelvis vid hosta och nysning.

    När sjukdomen har brutit ut är den inte längre smittsam. Det tar cirka tio dygn från det att barnet har smittats till dess att sjukdomen bryter ut. Smittan ger livslång immunitet, det vill säga, man kan bara ha femte sjukan en gång.

    Symtom vid femte sjukan

    De typiska symtomen på femte sjukan är utslag och klåda. Det börjar med en kraftig rodnad på kinderna, som sedan sprids till övriga kroppen, armar och ben. Utslagen brukar försvinna efter en vecka men kan komma tillbaka en eller flera gånger under några veckor.

    Andra symtom är allmän sjukdomskänsla och feber. En del barn kan bära på smitta utan att få några symtom på sjukdomen.

    Hos vuxna ger femte sjukan mer allmänna sjukdomsymtom med feber, besvär från luftvägarna. Det är mindre vanligt med utslag. Många vuxna kan också få värk i lederna.

     

    All info hämtad från Vårdguiden.se

  • 3 kommentarer:

    maria sa...

    låter ju lite som det. utslagen på min son spreds över hela kroppen men det där vätskefyllda utslaget blir jag mer osäker på

    johanna mamma till 2 prinsessor sa...

    Kolla http://www.1177.se/Vastmanland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Infektioner-hos-barn--en-smittguide/
    det är "enklare" om du håller koll på hur blåsorna ser ut om det ökar ändrar färg osv. det kan också vara så att det bara blivit så pga febern så kan barnen få nässelliknande utslag som beror på virus efter feber. sjukvårdsupplysningen kan alltid svara på frågor och ge ytterligare upplysningar.
    hoppas det blir bra kram

    Cissi sa...

    När lilltjejen hade tredagarsfeber fick jag tipset att de utslagen ser så speciella ut, de ser ut och känns lite som att man strött ut socker på huden. Hoppas det kan vara till någon hjälp och att han mår bättre snart!

    Video

    Bloggminglet 2012

    Dreggellappar.se

    Bonde of Sweden

    Simskola i Sthlm/Malmö

    Crocs

    IoB-butiken

    Nova Star

    Videos