Om mig

Namnnappen.se

Vill du gå på bloggevent?

Inova Design

Arkiv

Blog Archive

FÖLJ MIN BLOGG

MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin bloglovin
Använder Blogger.
fredag 23 september 2011

KÄRLEKSLÅSEN

Måste dela med mig av något så otroligt romantiskt och en stor upplevelse för mig och Madeleine då vi var i Köln. Vi gick över en bro där som dom kallar Die Liebesbrücke – Kärleksbron! Vi upptäckte med en gång att på ena sidan av bron hänger det hänglås överallt – som är ingraverade med namn och datum, ju längre vi går på bron desto fler hänglås hänger det. Tillslut slår det oss att det handlar om en kärleksförklaring! Kolla in alla bilderna och läs sedan mer info om olika kärleksbroar världen över.

ATT00226

ATT00196

ATT00256

ATT00193

ATT00268

Enligt gammal österländsk tradition får förälskade par evig kärlek om de låser fast ett hänglås på en bro och sedan kastar nyckeln i floden. En symbolisk kärleksritual som nu även nått Sverige och Västerbron.

Kärlekslåsen har sitt ursprung i Kina där de finns upphängda på flera platser, bland annat längs den kinesiska muren. Enligt legenden varar kärleken mellan det brudpar som kedjar fast ett lås med sina initialer på murens vägg för evigt. Förhoppningen är att äktenskapet håller lika länge som muren ...

Löfte om evig kärlek
Traditionen har sedan spritt sig runt om i världen. Till Ungern kom de första kärlekslåsen på 1980-talet. I staden Lovelock i den amerikanska delstaten Nevada var man inte sen att locka tills sig fler turister genom att öppna ett speciellt kärlekscenter kallat "Lovers Lock Plaza".


I Tallinn är det tradition att brudgummen bär sin brud över bron i samband med nyckelkastningen medan brudpar i Moskva nöjer sig med att gravera in sina namn på låset och sedan kasta nyckeln i floden för att kärleken ska bestå.

I Italien exploderade trenden efter boken och sedermera filmen "Three Meters Above The Sky". På mindre än ett år överöstes gatlyktan vid Roms äldsta bro Ponte Milvio av hänglås. Grannar klagade över skadegörelse och när gatlyktan till sist kollapsade under alla hänglås utfärdade borgmästaren ett förbud mot fler kärlekslås.

 

Jag ska lätt ta mig till Västerbron med Älskling och hänga upp vårt egna kärlekslås ♥

2 kommentarer:

Irené sa...

Aha, har sett låsten på västerbron och funderar på varför, men nu vet jag!

Bettan sa...

Hänglåsen har även en annan betydelse som inte är lika lycklig...man hänger ett lås för någon som dött på den plats..oftast självvalt. Det finns som sagt på västerbron massor och de finns nere i tunnelbanan..

Men kärleksbron ni var vid är ju tydlig i sina budskap om kärlek:) så fint!

Video

Bloggminglet 2012

Dreggellappar.se

Bonde of Sweden

Simskola i Sthlm/Malmö

Crocs

IoB-butiken

Nova Star

Videos