Om mig

Namnnappen.se

Vill du gå på bloggevent?

Inova Design

Arkiv

Blog Archive

FÖLJ MIN BLOGG

MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin bloglovin
Använder Blogger.
tisdag 16 februari 2010

VAGINALT ELLER KEJSARSNITT??


Efter mitt inlägg om kejsarsnittet där personen i fråga inte fått tillräckligt med bedövning så fick jag massor av kommentarer om hur ni födde era barn!! Så himla kul att läsa!! Jag måste säga att ni har blivit så duktiga på att kommentera, fortsätt så ;-)

Tänkte iaf redovisa den faktiskt väldigt otippade statistiken, av 19st svar så födde bara 11st normalt - dvs en vaginal förlossning!! Jag trodde faktiskt att fler födde normalt?? Jag vet att kejsarsnitt blir mer och mer vanligt men inte så att det är lika vanligt, var ju nästan 50% som fött genom kejsarsnitt.!!!

Jag tycker det här ämnet är lika faccinerande som amning!! Jag är nog uppfostrad på gammal urminnes sätt, - man ska föda vaginalt och man ska amma!! Jag hade aldrig ens funderat över annat... Det gör ONT att föda barn, men det är ju såå häftigt. Jag kan inte ens förklara hur fantastiskt känslan är då man lyckats krysta ur sig sitt eget lilla mirakel ur magen. Hur kan man vilja välja bort det?? Självklart kan jag inte hoppa på alla som måste föda genom akut kejsarsnitt, men det förstod ni väl? ;-)

bloglovin

14 kommentarer:

Anita sa...

Jag tycker också man ska amma, men det finns tyvärr dom som inte kan. Dom mammorna som inte kan får ofta sneda blickar på tex bvc av andra ammandes mammor. Vi som inte kan amma får ingen hjälp utifrån för det ska ammas, hur det än är. Min dotter höll på att dö av svält för att dom sa att allt var ok när vi vägde, hon givk upp 25-65 gr i veckan. Att hon inte skrek det hörde till att hon var nöjd. Den rätta anledningen var att hon inte ORKADE skrika. Hon var för slö, hade ingen energi och det var en sjuksköterska som fick upp ögonen på mig, som den förstagångsmamma jag var. När jag senare ifrågasatte detta på bvc varför dom inget sagt sa dom att dom inte FÅR rekomendera ersättning..trots att det höll på att kosta min dotter livet...så jag är nog en sån som gärna pratar om och berättar om mina upplevelser utan att för den skull racka ner på amningen. Det hade ju varit det ultimala, att få amma min lilla tös, men kan man inte så kan man inte och man är ingen sämre mamma för det. Trots umgivningens blickar och kommentarer. Fick flera frågor med stora ögon -Ammar du inte...Nä, jag KAN inte, jag har inte en droppe mjölk i tissarna...tänk va många gånger man känt sig usel...

Carolina sa...

Visst är det häftigt att föda vaginalt, men det är ju som du säger - alla får ju liksom inte välja... med sonen blev det just akutsnitt eftersom han inte sjönk ner ordentligt (hade stort huvud) så hjärtljuden började sjunka på honom... men dottern föddes vaginalt, visst det gjorde ONT som F*N men man återhämtade sig mycket snabbare och mådde såå mycket bättre efteråt :-) kram

Nikita sa...

Jag tycker inte man kan säga att MAN SKA AMMA och MAN SKA FÖDA VAGINALT.. för det finns så många som inte kan amma och som inte kan föda vaginalt av många olika anledningar.. och i dem flesta län får du inte göra ett kejsarsnitt bara för att "du vill"
det måste finnas en anledning till att du inte kan föda vagnialt..
men jag tycker som då du skriver att jag förstår inte kan vilja föda vaginalt OM MAN KAN

vi är ju skapta för det , jag tycker det är så coolt hur kroppen förbereder sig och hjälper till under en förlossning lixom.. värkar öppningsskedet krystvärkar osv.. det är fashinerande hur vi funkar!!

Therese sa...

Om det är fysiskt möjligt anser jag att man ska föda vaginalt!

Att föda barn är det häftigaste jag gjort och jag vill verkligen göra det fler gånger :-)

Amy sa...

Jag är nog som dig. I mitt huvud fanns inget annat än att föda vaginalt och helamma!
Va min största skräck att få kejsarsnitt!

syster sa...

jag skulle helt klart aldrig välja bort att föda normalt om jag nu skulle kunna..eller kan, kan jag väl säkert, men vågar inte :-(
Det är såååå häftigt !! Men om ca 10 veckor blir det här iafall kejsarsnitt pga trasig svanskota..
Känns jätte nervöst - för jag har ju genomgått 2 förlossningar tidigare, så lite jobbigt kommer det nog att bli med kejsarsnitt - men det är väl bara att gilla läget..

sara sa...

Jag är nog lite som dig, i alla fall när det kommer till att föda barn ;-)
Visst alla kan inte. men ofta är det ju så att fler äldre skaffar barn, och dom är för gamla för att föda.
Min första helammade jag 3 mån mest av tvång, det var rätt hemskt. För jag visste inte om jag ville, men var så "man skall amma".
Sen under förlssningen med henne då jag inte hade nån smärtlindring alls, tyckte jag att jag med kunde få ett snitt och slippa ha ont.. det var det jag skrek om, att det är orättvist.

Hipsterlillamy sa...

Förvånande statistik!!Kul att du sammanställde det.
Nu valde ju inte jag att föda kejsarsnitt. Gjorde en myom operation 4 år tidigare och det gjorde att jag aldrig kan föda vaginalt. Känns både ock...!
Sen me ammandet...hmm...redan innan kände jag sådär över ammningen. Kan va det som gjorde att min mjölk aldrig kom igång men då blev det ändå enklare för mig att besluta att inte amma.Efter det beslutet mådde jag dessutom bättre. Jättejobbig press på en från BB o alla att MAN SKA AMMA....usch jag mår dååligt bara jag tänker tillbaka...!
Tur vi alla är olika. Mår mamman bra och är bekväm så är oxå barnet det!!!
Kram!

Agnes sa...

Jag födde också vaginalt och det är jag väldigt tacksam för. Dom "hotade" med att snitta mig eftersom Liam vägrade komma ut, men tack och lov slapp jag! Föda barn gör förbannat ont men jag gör gärna om det igen, det är ju en så fantastisk upplevelse!

lilla angelyne sa...

När jag födde Troy (katastrofsnitt) var jag så laddad och förberedd för förlossningen så att inte få föda vaginalt blev liksom, utöver det andra, också en sorg. Med Eira var jag inte lika laddad (rädsla kanske), men när det väl satte igång insåg jag vilken urkraft vi kvinnor sitter på. Helt fantastiskt!

Anonym sa...

Usch... Började nästan gråta när jag läste detta inlägg... Jag födde ju genom urakut snitt och jag ville inget hellre än att föda vaginalt, så jag blev ju väldigt ledsen när inte utgången blev som jag ville...

Känner fortfarande mig jätteledsen och nästan lite snuvad på min egen förlossning, så blev först lite ledsen när jag såg detta inlägg - tills sista raden :-)

Ammar gör jag givetvis, det är faktiskt underbart! Är dock rädd att mjölken hålller på att sina, så jag pumpar som en galning för att hålla det igång!

Stor kram Stina

AnnapåGrönkulla sa...

Innan jag fick barn så tänkte jag att jag helst ville ha kejsarsnitt. Men efter att jag fick mitt första barn och såg hur lång tid det tog för dom som hade blivit snittade att återhämta sig så är jag verkligen glad att jag födde vaginalt.

Sara sa...

ja det där är ju ett lite känsligt ämne, hehe. Jag har fått uppleva båda sätten att förlösas. Emmy är född m. planerat snitt pga att hon föddes med bukväggsbråck, och Philip födde jag vaginalt.
Jag är glad att jag fått 2 friska barn och att allt gått bra vid båda förlossningarna.
Men inget slår att föda vaginalt...enl. MIG =)

Ang. amningen, har jag kunnat amma båda mina barn, och självmant valt att sluta helt(Emmy) och delvis(P) vid 6 månader. Mycket pga att jag börjat jobba lite smått och att de inte haft lika stort intresse av att amma. Förstår de mammor som tycker det är jobbigt då de inte KAN amma. Det är en sån fin närhet man får med sitt barn. Så jag är glad att jag kunnat amma =)

/Sara

Elin sa...

Jag valde att föda med kejsarsnitt pga en förlossningsrädsla som gjorde att jag inte kunde slappna av och njuta av graviditeten. Har inte ångrat mig en dag trots att jag gärna vill prova att föda vaginalt nästa gång. Däremot ammade jag i 14 månader och tyckte det var underbart! ..tycker inte det är riktigt schysst att skriva att "man ska föda vaginalt och man ska amma", olika kvinnor lever i olika situationer och det tycker jag man får ta hänsyn till. Skulle aldrig falla mig att döma någon som ammat under kortare tid än mig, alla kan inte trivas med det och det enda som eg spelar någon roll är att barn och förälder/-rar mår bra!

Video

Bloggminglet 2012

Dreggellappar.se

Bonde of Sweden

Simskola i Sthlm/Malmö

Crocs

IoB-butiken

Nova Star

Videos