Om mig

Namnnappen.se

Vill du gå på bloggevent?

Inova Design

Arkiv

Blog Archive

FÖLJ MIN BLOGG

MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin bloglovin
Använder Blogger.
torsdag 3 november 2011

STATUS FINGRET

Träffade min läkare igår som fick krypa till korset och erkänna att det visst inte var en infektion i fingret som han trodde först – omläggningarna jag haft har inte hjälpt det minsta. Så nu får jag komma vidare igen – denna gång till en handkirurg, det låter ju som att jag hamnat rätt? Det senaste är att dom misstänker att det är någon form av cysta i fingret som måste tas bort. Googlade lite och tycker Ganglion stämmer in väldigt bra – heller inte farligt och det är ju positivt! Hoppas på att få remissen inom kort och sen är operationstid meddetsamma. Små jobbigt att inte kunna använda mitt pekfinger på högerhanden – jag menar det är väl fingret man använder mest?

Ganglion

Detta är en benämning på en ofarlig med vätska fylld blåsa eller ”cysta” i mjukdelarna. Innehållet består av vätska från led eller sentunnel (senskida). Ganglionet står i förbindelse via en stjälk med leden eller sentunneln och kan därför fyllas på eller tömmas och på detta sätt ändra storlek.

Det är den vanligaste knölen på handen men kan uppkomma överallt på kroppen i närheten av leder. På handen har den fyra vanliga lokalisationer. Oftast sitter den på handledsryggen eller i handflatan i höjd med där fingrarna börjar. Orsaken till dessa är oftast okänd.

Ibland uppträder ganglionet vid tumbasen. Den fjärde lokalisationen är på nagelsidan vid yttersta fingerleden, s.k. mucös cysta. Dessa två typer orsakas nästan alltid av en underliggande åldersförändring av ledbrosket (artros). De mucösa cystorna kan ha mycket tunn hud och det kan gå hål på  dem och då tömmer det sig en geléartad vätska, vilket är ovanligt vid de andra lokalisationerna.

De flesta ganglion är så typiska att diagnosens kan ställas vid en vanlig undersökning. Om tveksamhet uppstår kan en ultraljudsundersökning göras.

Behandling

Om patienten är besvärsfri behöver inte ganglion behandlas. Om man upplever besvär och dessa inte anses bero på t.ex. en bakomliggande artros kan man överväga behandling.
Den enklaste är att om ganglionet sitter ytligt punktera det med en injektionsnål och suga ut innehållet. Detta måste göras under rena (”sterila”) förhållanden eftersom den oftast står i förbindelse med en led eller sentunnel, som är mycket känslig för infektion.
Vanligast behandlingen är dock att ganglionet opereras.

Inför operationen

För att minska infektionsrisken vid operationen är det viktigt med noggrann hudtvätt, det innebär bl.a. att du ska duscha med desinfekterande tvål före operationen, klippa naglarna korta samt noggrant rengöra naglarna och handen. Du får skrivna instruktioner om detta. Om du 1-2 veckor före operationen har sår på den hand som ska opereras så bör kanske operationen skjutas upp pga risk för infektion. Kontakta då bokningen på poloperation och diskutera detta så att vi vid behov kan kalla in en annan patient.

Pga. av ökad blödningsrisk vid operation skall vissa läkemedel som innehåller acetylsalisylsyra eller är antiinflammatoriska undvikas sju dagar före operation. Dessa är tex. Treo, Bamyl, Magnecyl, Trombyl, Voltaren, Diklofenak, Ipren, Brufen, Artrotec, Orudis, Vioxx och Celebra mfl. Vid oklarheter fråga på Apoteket eller din husläkare. Lämpliga smärtstillande medel är tex. Alvedon, Panodil, Tradolan, Tramadol, Dexofen, Distalgesic eller Citodon.

Operationen

Lokalisationen avgör ofta vilken bedövning läkaren väljer. Efter förberedande tvätt bedövas hela armen eller lägger läkaren lokalbedövning på fingret. Sedan lindas hand och arm med en gummibinda varefter blodflödet till handen tillfälligt stängs av med en med en blodtrycksmanschett på överarmen. Det är rutin vid handkirurgi och förbättrar avsevärt operationstekniken.

Armen tål detta utan problem de 10-40 minuter som operationen tar. Du upplever det som ett tryck på överarmen som kan vara lite obehagligt första minuten, men som du snabbt vänjer dig vid. Härefter opereras ganglionet bort.

Efter operationen

Det är viktigt att handen hålls högt i ovan ”hjärthöjd” åtminstone första veckan efter operationen. Detta medför mindre smärtor och svullnad samt bättre läkningsförhållanden och fingerrörlighet. Smärtorna brukar vara lindriga och kräva starkare smärtlindrande bara under första dygnet och sedan receptfria läkemedel av Alvedontyp.

Efter 2 veckor tas förbandet och stygnen bort. Ibland behöver man träffa en arbetsterapeut för att få bl.a. träningsråd.  Normalt blir man sjukskriven 2-3 veckor men vid tyngre arbete kanske 3-6 veckor.

1 kommentarer:

Emma Viklund sa...

Vad skönt att äntligen ha fått svar på vad det kan vara, om det nu är en cysta... Hoppas du får tid för operation SNART och att det sen ska läka fint och kännas bra :)

KRAM

Video

Bloggminglet 2012

Dreggellappar.se

Bonde of Sweden

Simskola i Sthlm/Malmö

Crocs

IoB-butiken

Nova Star

Videos