Om mig

Namnnappen.se

Vill du gå på bloggevent?

Inova Design

Arkiv

Blog Archive

FÖLJ MIN BLOGG

MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin bloglovin
Använder Blogger.
onsdag 30 november 2011

INFO OM KRUPP

Krupp (falsk krupp, croup)

Krupp, tidigare kallad falsk krupp, beskriver ett tillstånd som kännetecknas av skällande hosta, heshet och andnöd med väsande inandning. Det beror på en inflammation i luftvägarna som orsakar en svullnad i slemhinnan nedanför stämbanden. Inflammationen orsakas vanligen av olika förkylningsvirus.

Krupp är vanlig och oftast ofarlig. Barnet får luft och slutar inte att andas. Det drabbar vanligen barn från cirka 6 månader till 5-6 års ålder.

Det är vanligt att ett barn som haft krupp får kruppsymtom vid upprepade tillfällen i samband med förkylningar. Allt eftersom barnen blir äldre blir luftrören större och kruppsymtomen vid förkylningarna brukar avta.

Krupp eller äkta krupp brukade tidigare användas för att beskriva ett likartat men mycket allvarligt tillstånd som orsakas av difteribakterier. Vaccination mot difteri ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och sjukdomen är mycket sällsynt i Sverige. I det allmänna vaccinationsprogrammet ingår sedan 1992 även vaccination mot bakterien Hemofilus influenza typ B, HiB. Tidigare orsakade HiB ett flertal mycket allvarliga infektioner hos barn, till exempel struplocksinflammation vilken knappast förekommer hos barn i Sverige längre.

I och med att difteri- och HiB-infektioner nästan inte alls förekommer i Sverige längre kallas falsk krupp/pseudokrupp allt oftare bara krupp.

Symtom vid krupp

Kruppattacken kommer ofta på natten när barnet har sovit några timmar. Barnet har ofta haft lättare förkylningssymtom som snuva, hosta och lätt feber dagen eller dagarna före. Barnet vaknar med typiska symtom vid krupp:

  • andningsbesvär som andnöd, andfåddhet. Det kan höras ett väsande ljud, så kallade stridor, vid inandning
  • heshet och skällande hosta
  • att ha svårt att andas skapar ångest hos barnet och det börjar då ofta gråta.

De akuta kruppsymtomen kan gå över med hjälp av nedanstående egenvårdsråd. Därefter kan torr hosta, heshet, feber och snuva fortsätta ytterligare några dagar.

Krupp eller astma?

Kruppsymtomen kan likna astma. Men vid krupp – till skillnad från astma – sitter besvären nära stämbanden. Barn med krupp har ofta en mer skällande hosta.

Egenvård vid krupp

  • Låt barnet sitta upp eller ta upp barnet. När barnet ligger ner ökar svullnaden i luftvägarna och barnet får svårare att andas in.
  • Försök att som förälder uppträda lugnande.
  • Det är bra om du kan öppna fönstret eller gå ut i den svala nattluften en stund.
  • Ge avsvällande näsdroppar, finns receptfritt på apoteket. 
  • Låt barnet sova halvsittande eller bädda med kuddar så att barnet ligger högt med huvudet. Det underlättar andningen.

Hostmedicin och astmamediciner har inte någon effekt. Ånga har ingen övertygande vetenskaplig effekt, men är heller inte skadligt. Att andas in ånga var tidigare en vanlig ordination. Många tycker att det lindrar.

 

Läs mer på Vårdguiden´s hemsida.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alvi har haft krupp sedan hon var ca 6mån, Hade aldrig hört talas om det innan.. i vintras satt vi ute flera timmar i 20 minus, så fort vi kom in blev det lika illa med andningen..när det vart varmare än så ute har det inte hjälpt alls att gå ut. Så vid de tillfällena har vi fått åka in då hon på sh fått andats in adrenalin.. Vi har testat mängder med olika sorters mediciner, men som du skriver så hjälper de inte. Träffade dock vid ett tillfälle en läkare som skrev ut Airomir, det tar inte bort hostan,men underlättar andningen något iaf :-) hostan är för vår del inte största bekymret då det för Alvis del är andningssvårigheterna som är värst. Usch. Hoppas din Alvin blir ett av de barn som endast får besvär en gång och att det går över på nån dag!!!!!

Lotta m åtta sa...

Jag har oxå haft en kruppbarn...fruktansvärt jobbigt att sitta nattetid ensam med ett barn som inte kan andas ordentligt. Så här efteråt kan jag undra hur man orkade. Hur stod man ut? Men min son fixade det o jag oxå ;) Nu är jag livrädd att något av mina små barn ska få samma sak =/ Hoppas ni slipper få det fler gånger.

Video

Bloggminglet 2012

Dreggellappar.se

Bonde of Sweden

Simskola i Sthlm/Malmö

Crocs

IoB-butiken

Nova Star

Videos