Om mig

Namnnappen.se

Vill du gå på bloggevent?

Inova Design

Arkiv

Blog Archive

FÖLJ MIN BLOGG

MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin bloglovin
Använder Blogger.
tisdag 3 augusti 2010

BRÅK VARJE DAG

I och med trotsen kom så blev det problem med mat igen för Amanda. Hon hade precis fått till aptiten och var så duktig. Satt stilla och åt upp allt varje dag!!

Men nu - nu är det som om hon har myror i brallan konstant då mat ställs framför henne. Hon gnäller, vill bli matad, spiller en massa, hoppar av stolen, klagar över att hon är trött och vill sova.. - ja, ett tag sa vi till henne att om du inte äter får du gå och lägga dig! Det var ju helt värdelöst, hon lämnade bordet med en gång och gick till sängs, (oavsett tid vi åt, oftast vid 17).

Numera är det lika ångestframkallande för mig och Tomas vid middagen.. man räknar sekunderna tills att hon börjar bråka nästan :-(

Jag är väldigt bestämd av mig och ger mig inte förrän Amanda har ätit upp maten, även om det tar över en timme!! Men det är ju sååå psykiskt påfrestande...

Jag har testat det mesta känns det som - roligt upplagda tallrikar, hennes favoritmat, hon får välja mat/laga maten, olika tidpunkter m.m.

Är det bara att stå ut eller finns det andra tips??

bloglovin

12 kommentarer:

Anonym sa...

Gör ingen stor grej av det. Låt henne lägga upp maten själv. Då är det hennes beslut hur mycket som ska ätas. Med en lillebror så kan man vilja vara liten igen, fast man är stor. Mata henne... Det är bara en fas som går över.
Att äta dåligt i perioder är ingen fara. Bara man inte som förälder istället ger nåt gott mellan måltiderna som kompensation istället.
Lycka till!
/ Lotta

Anonym sa...

vi har aldrig tvingat barnen att äta upp såvida dom inte lagt maten på tallriken själv... men däremot måste dom smaka och sen får dom sitta kvar tills alla ätit färdigt, då brukar det oftast slinka ner en och annan tugga till :)
brukar resonera som så att dom äter väl mer en annan gång och att tjata är inge kul vare sig för oss vuxna eller barnen...
men nu när den äldsta myräter middag så brukar hon påminnas om att hon får väldigt begränsat med kvällsfika... då brukar hon äta bättre :)
men alla familjer hittar sina lösningar och det finns nog ingen bättre eller sämre... Lycka till!

Anita sa...

Jag har haft preciiis samma problem med Johannes ;(
En jobbig period. Han började äta med fingrarna tex men till slut var det bara att ge sig där. Minst bråk då. Hade som du ångest varje gång pojken skulle äta. Det gick bra om mormor eller morfar fanns i närheten, då trixade han inte men så kan man inte ha det varje dag heller. En dag tvärvände det. Ångest, gråt, slit, hot, grin var plötsligt som bortblåst! Men den här perioden varade säkert i ett år..kanske längre och Johannes är fortfarande svår att få i mat men nu är han ju så stor att det går att prata med honom. Fick när det var som mest besvärligt ett tips om att man skulle låta barnet välja sin mat - VARJE dag. Kunde inte lyssna på det för då skulle det blivit pannkaka varje dag..det enda han tyckte om..men å andra sidan..hade han fått pannkaka varje dag kanske problemet löst sig fortare??För hur gott är det att äta pannkaka varje dag? Så inget bra tips har jag att ge dig tyvärr ;( Bara härda ut! Men det är jobbigt.

Anonym sa...

Barn äter när de är hungriga (om de inte är sjuka), så därför tänker jag att du mycket väl kan låta henne vara. Men låt henne inte gå ifrån bordet förrän efter en viss tid - så att hon får vänja sig vid att sitta kvar vid bordet och på så vis själv komma igång med att äta.

Men det är viktigt att hon väljer själv när hon äter, att hon lär sig känna igen hunger och mättnad. Och tro mig, hon kommer att äta när hon bli hungrig! Jag har inte träffat ett barn hittills som svultit och gått hungriga. Förutom om de är sjuka eller lider av någon fobi (som jag tippar på att Amanda inte gör).

Så låt henne sitta med vid bordet, låt henne inte gå och leka, men lägg ingen vikt vid att hon prompt måste äta, utan låt henne ta det i sin takt. Var försiktig med att ge henne snacks emellan målen, utan var tydlig med att det är vid middag/lunch/mellanmål som man äter. Hon kommer att äta, och hon kommer inte svälta ihjäl! Tro mig.

Vänligen

Johanna

Nina sa...

Jag skulle nonchalera henne, äter hon så äter hon om inte så kommer hon nog ångra sig efter nån dag om hon inte äter och märker att det inte är så kul att vara hungrig ; )
Hon "tjänar" ju på att krångla vid matbordet nu om hon får så mycket uppmärksamhet för det ; )

Irené sa...

Ja vad gör man... Ibland sitter Fabbe i mitt knä och jag matar honom. Eller så skiter vi i regler och han blir matad framför en film eller så. Vi orkar inte med att tjata utan ser det som mer viktigt att han faktiskt får i sig något. Vi har provat att inte tjata eller mata, och då äter han inte alls... Vad sjutton gör man?

Kram

Sara sa...

Jag fick tips en gång av en jobbkollega med barn i samma ålder som mina...hon hade via dagis vart på nån föreläsning om barn o mat. Han hade tipsat om att ställa en klockan på tex 15 minuter (enl. överenskommelse med barnet) och när klockan ringde skulle maten vara uppäten. Annars togs tallriken bort o barnet fick vara utan nåt annat efter middagen.
På Wilma hjälpte inte det tipset, men du kanske lyckas bättre =)Men tro mig, vi har tjafsat massor med henne o maten...en middag kunde ta flera timmar för henne. Skittrist! Kramis

Lotta sa...

Jag tror inte man kan köra samma metod i alla familjer...alla är ju olika. Men här får alla sitta med vid bordet, vare sig de äter eller trugar. När vi ätit klart blir det inget extra som fika eller glass el dyl till den som heller itne ätit mat. Då är de förhoppningsvis sugna på mat till nästa mål iaf ;) Barnen ska smaka av maten...men de behöver nödvändigtvis inte äta upp, såvida de inte lagt upp på tallriken själva.

Mia sa...

Jag känner igen mig så väl!
Leo har kommit in i trotsen IGEN nu. Det har vart lugnt hela våren, men slog till igen för ca en månad sen. Man blir nog snart gråhårig. haha...
Tur man vet att det går över nån gång.
(men som mamma sa till mig: "nu får du igen! Du föddes i trotsen och växte inte ur den förrän du var nio-tio år")

Veronica - mamma till tre prinsar sa...

Svårt de där! Inte bra om det blir en maktkamp...
Men tvinga henne inte att äta upp (om det är ni som lagt upp), Hon ska sitta kvar vid bordet tills ni är klara...
Inga andra gottigheter mellan de olika målen...

Anonym sa...

Vad som inte funkar är iaf att tvinga henne sitta kvar, det är sudd på psykisk terror tycker jag! :-/
VAd gör du om du själv inte orkar all mat en dag? Inte har matlust? Eller om din sambo inte orkar allt? Sitter du i en timme och väntar och tjatar "Ät upp NU!" på honom också?!

Lästips till dig i all välmening: Ditt kompetenta barn, Jesper Juul.

Mamma & Trollets Blogg... sa...

Hej Madde! Vilket dilemma man kan komma i när det gäller ens barn!
Mitt förslag är att strunta i henne ställ inte fram någon tallrik åt henne eller nått bara ignorera.

Så vi testade det, eftersom Mikas barn inte åt dittan eller datten! Och ibland ville h*n inte äta alls!!! Så vi bara ignorerade, sa inget, utan bara satte oss själv vid bordet!(då var det bara Mikas barn ;)

H*n frågade då varför inte h*n hade ngn tallrik osv. Sa då att h*n inte ville ha mat och att det alltid var tjafs osv.
Och faktiskt så började det då släppa när h*n fick bestämma själv om h*n ville äta eller inte! Men att det blev ju inget godis typ fre/lör om h*n inte åt för orkar man inte mat då orkar man inte godis eller glass!!

Huvudsaken är att barnen får i sig vätska! Testa med Proviva dryck det dricker mitt troll och det är både bra för magen och lite mättande men även så kan de bli hungriga av det!!!

Men Du gör som du tycker och vill men tjat det kommer man ingen vart med...
Låt henne äta framför tv:n själv eller med er! För då koncentrerar hon sig på annat och man kan ge en tugga emellan åt!!!

Nu blev det både hit och dit...

Hoppas att du får till det med lill Tjejen eran!

Kram

Video

Bloggminglet 2012

Dreggellappar.se

Bonde of Sweden

Simskola i Sthlm/Malmö

Crocs

IoB-butiken

Nova Star

Videos