Om mig

Namnnappen.se

Vill du gå på bloggevent?

Inova Design

Arkiv

Blog Archive

FÖLJ MIN BLOGG

MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin bloglovin
Använder Blogger.
lördag 12 juni 2010

LÄSVÄRT OM BARNTROTS

Fick ett tips från Johanna om en bra artikel på FamiljeLiv som handlar om just trots. Hur man ska hantera det och klara sig igenom denna jobbiga period. Här kommer ett litet utdrag:

"För att slippa tjat och krångel så är en bra idé att låta barnet vara med och bestämma enkla saker i vardagen, berättar Kristina Jarl. Det stärker självförtroendet och barnet känner sig delaktigt och betydelsefullt. Två- till treåringar kan till exempel få bestämma om de vill ha en grön eller en blå tröja på sig, välja om de vill duscha eller bada eller bestämma saga på kvällen.
Som förälder gäller det att vara lite påhittig. I affären kan det bli en rolig lek att hitta rätt bland gångar och hyllor och slutligen finna skatten, som kanske är korven som barnet valde till middag. Inhandlingen blir mycket roligare, barn och förälder är glada och det är ofta värt den lilla extra tid som det tar. För skrik och gråt i affären är ett scenario som många föräldrar fasar för.
- Om barnet får ett utbrott i affären, så går man ut. Sedan provar man igen när barnet har lugnat ner sig. Går det inte då, så får man prova om och om igen tills det fungerar, berättar Kristina Jarl och poängterar gång på gång att det tar tid att uppfostra ett barn, något som är en bristvara för de flesta av oss.
I bästa fall så hinner vi leka och låta barnet vara delaktigt, samtidigt som vi behåller vårt lugn och orkar sätta gränser och stå emot tjat. En lugn förälder orkar välja sina fajter, vilket är viktigt, och slipper falla in i att själv tjata och gnata på barnet, som så ofta händer om man är stressad. Man ska komma ihåg att barn också har dåliga dagar, precis som vuxna. Är barnet inte upplagt för att åka och handla tillsammans, så kanske man kan skjuta på det till en annan gång.

Det är jätteviktigt att föräldrar är tydliga och vågar sätta gränser, eftersom barn behöver regler och lagom motstånd för att utvecklas, menar Kristina Jarl. Vissa barn kan till och med få för sig att testa gränser genom att spotta på folk. Då är det extra viktigt att du är tydlig med att det är oacceptabelt.
- Det är inte fel att säga till sitt barn, säger Kristina Jarl och berättar att många föräldrar, i sin vilja att vara snälla, drar sig för att sätta gränser."


Läs mer HÄR av artikeln som Josefina Brattö skrivit.
~~~~
De senaste dagarna känns det som om jag lär mig
mer och mer hur jag ska hantera dessa små utbrott
som ständigt kommer. Avleda och gå undan med
Amanda fungerar bäst - försöka lugna ner henne
med kramar fungerar inte speciellt bra - då blir
hon bara mer tokig!! Men just det att låta henne
vara med och bestämma mera är ett bra tips,
- t.ex middag, saga, film, aktivitet, kläder m.m.
Det minskar på iaf fem stycken utbrott, hehe..

bloglovin

4 kommentarer:

Johanna mamma till 2 prinsessor sa...

Åh gullig du är :)
Ja men jag tyckte det var så oerhört bra skrivet kunde inte säga det bättre själv, man får ständigt lära sig nya saker när det kommer till just sitt barn vad som fungerar bäst hur man kan göra och huur man inte kan göra. Man får helt enkelt lära sig att tyda sitt barns signaler och lära sig som förälder att även lyssna på sitt barn. Under denna utvecklings perioden precis som artikeln säger så utvecklas barnet och den lär sig vad som är rätt och fel och hittar sig själv mer.
Tex om man ska baka eller laga mat så kan man även låta sitt barn få vara med på nåt som man anser är okej så länge man är med och närvarar kanske inte direkt låta barnet använda en kniv eller röra stekpannan/karullen men få hjälpa till och känna sig delaktig även där ;)

Mia sa...

Leo har ganska länge fått gå till sin garderob och hämta kläder själv på morgonen. Ibland får man så klart rätta till lite, men oftast så går det bra.
Handlar vi så har han för det mesta en egen vagn och hämtar saker själv. Men utbrotten kommer ändå, och vissa dagar kan man som mamma inte vara så pedagogisk som man alltid önskar.
Men jag tycker du gör ett superjobb med dina små sötnosar!

Vendeltid sa...

Oh, I wish att alla de där goda råden skulle funka på min son. Vi har försökt med det mesta som skrivits i ämnet trots, men ändå kommer vi inte en meter längre på väg mot en lugnare grabb. *suck* Nu har vi sökt professionell hjälp och hoppas slippa höra alla standardfraser.. 2 år av konstant trots tär på familjen. Hoppas din prinsessa släpper fasen fortare. ;)

Vendeltid sa...

Oh, I wish att alla de där goda råden skulle funka på min son. Vi har försökt med det mesta som skrivits i ämnet trots, men ändå kommer vi inte en meter längre på väg mot en lugnare grabb. *suck* Nu har vi sökt professionell hjälp och hoppas slippa höra alla standardfraser.. 2 år av konstant trots tär på familjen. Hoppas din prinsessa släpper fasen fortare. ;)

Video

Bloggminglet 2012

Dreggellappar.se

Bonde of Sweden

Simskola i Sthlm/Malmö

Crocs

IoB-butiken

Nova Star

Videos