Om mig

Namnnappen.se

Vill du gå på bloggevent?

Inova Design

Arkiv

Blog Archive

FÖLJ MIN BLOGG

MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin MUPPSAN - Mamma till Sessan Amanda och lillprinsen Alvin bloglovin
Använder Blogger.
fredag 17 juni 2011

EN ÄCKLIG JÄKLA FÄSTING

Igår fick jag för första gången i mitt liv se en fästing! Älskling ropade på mig och frågade om jag sett pricken på Amanda´s bröst, han sa det såg ut som en skorpa som hon kliat sönder... Jag såg direkt vad det var, utan att aldrig sett en tidigare - en äcklig svart fästing! Som tur var så lär den precis ha satt sig, för den hade inge blod alls i sig och då jag skulle plocka den med pincetten så släppte den med en gång! Jag trodde dock att dom skulle vara mindre inte sådär stor, man verkligen såg benen och att det var ett äckligt kryp. Idag syns det inte ens vart fästingen satt, kanske en pytteliten prick bara.

Info om fästingar

Fästingen är ett litet leddjur som trivs på skuggiga och fuktiga platser. När temperaturen överstiger 5 + grader är fästingarna aktiva och man brukar säga att fästingsäsongen i Sverige pågår mellan mars och oktober.

En fästing lever i 2-3 år och genomgår tre olika stadier i sin utveckling - larv, nymf och vuxen fästing. Den suger blod för att kunna utvecklas till nästa stadie. Oftast sitter fästingen på till exempel ett grässtrå och inväntar sitt offer. Vår vanligaste fästing har inga ögon, utan känner av rörelser och dofter.

De flesta som blir bitna av en fästing känner det inte. Därför är det viktigt att skydda sig mot fästingar och att inspektera sig själv och husdjur efter utevistelser.

Avlägsna fästingar
Fästingar bör avlägsnas så snart som möjligt.

När du ska plocka bort en fästing bör du använda dig av en pincett eller en fästingplockare. Ta tag om fästingens mundelar, så nära huden som möjligt och dra försiktigt rakt ut. Tvätta sedan rent med tvål och vatten eller desinfektionsvätska.

Det finns en del råd om att man till exempel ska ha på smör på fästingen för att det ska gå lättare att få ut dem, observera att dessa är felaktiga. Du ska inte smörja på någonting och helst undvika att klämma på fästingen, eftersom det underlättar att smittämnen överförs.

Sjukdomar
Risken för att bli smittad efter enstaka fästingbett är liten och ännu mindre om fästingen avlägsnas snabbt. Smittämnen som borrelia överförs efter 1-2 dygn, men TBE-virus överförs snabbare.

TBE - Fästingöverförd hjärninflammation - är en allvarlig sjukdom där viruset sprids till hjärnan hos ungefär var tredje person.

Efter ungefär 1-2 veckor kan man få influensaliknande symptom som lindrig feber och värk. Besvären försvinner efter ungefär en vecka och om viruset inte nått hjärna och hjärnhinnor får man livslång immunitet. Om viruset nått hjärnan blir man sjuk på nytt med symptom som till exempel hög feber, huvudvärk, nackstyvhet och illamående. Då krävs läkarvård. Dessvärre finns ännu inte något botemedel mot TBE utan man får enbart lindring för sina symptom och det kan ta lång tid att bli frisk igen. Dödligheten är mindre än 0,5 %, men ungefär 40 % får bestående men. Det finns dock vaccin mot TBE.

Borrelia - är en annan fästingöverförd sjukdom där det vanligaste symptomet är en expanderande rodnad, som är större än fem centimeter i diameter, runt fästingbettet. Rodnaden uppkommer efter 1-4 veckor och kan blekna från mitten och utåt. En del kan även känna sig sjuka och få feber.

Ungefär 10-20 % av fästingarna bär på borreliabakterier och upp till 10 000 svenskar smittas varje år. Om man upptäcker symptom på borrelia ska man uppsöka läkare. Borrelia botas med antibiotika.

Riskområden och vaccinering
De områden i Sverige där TBE främst förekommer är ostkusten, vissa områden kring Vänern, Vättern, Skåne, västkusten, Åland och Bornholm.

Personer som bör vaccinera sig mot TBE är personer som bor i riskområdena och personer som vistas mycket i skog i områden med smittorisk.

Vill man vaccinera sig bör man kontakta sin vårdcentral.

Skydda dig och dina husdjur
När du vistas i områden där det finns fästingar är det bra att använda heltäckande och gärna ljusa kläder. Stoppa in tröjan i byxorna och byxorna i strumporna. Ha gärna någonting på huvudet.

Efter utevistelse bör man gå igenom sin egen kropp (glöm inte håret) och eventuella husdjurs pälsar. Om du hittar fästingar bör dessa avlägsnas genast.

Det finns olika medel på fästingar, både för människor och djur. Dessa hittar man bland annat på apoteket. Rådgör med apotekspersonal eller någon annan kunnig innan du använder något medel på dig själv. Om du ska använda något fästingmedel på ditt husdjur är det bra att rådgöra med veterinär först. Fästingmedlet Expot är till exempel livsfarligt för katter.


bloglovin

3 kommentarer:

Cissi sa...

Ryser och börjar klia bara jag ser bilden. Blä för fästingar. När jag var gravid behövde jag bara gå utanför dörren för att få fästingar (måste haft med det att göra, för har inte fått en enda varken innan eller efter). Vidrigare kryp finns inte. och som det brukar klia efter nån dag. Myggbett gånger 100. Blä helt enkelt!

Anonym sa...

Du borde ringa vårdcentralen för att vara på säkra sidan. Sist något av barnen hade en fästing som satt sig fast blev vi rekommenderade en penicillin-kur i förebyggande syfte. Borelia är en otrevlig sjukdom ;o(
//Åsa i svedala

Lii sa...

Kan rekommendera fästingplockare från Apoteket, i förebyggande syfte.
Man ska inte ta fästingar med pincett då risken är stor att du inte får med hela då.

Ha en fin dag!
//Lii

Video

Bloggminglet 2012

Dreggellappar.se

Bonde of Sweden

Simskola i Sthlm/Malmö

Crocs

IoB-butiken

Nova Star

Videos